Vull proposar la lectura d’un llibre que no deixa indiferent. Està escrit per Élisabeth Badinter, una escriptora i professora de filosofia francesa que defensa unes idees interessants i poc convencionals al voltant del concepte de la maternitat.
Per l’autora, actualment, tal i com està concebuda la maternitat a la nostra societat, suposa una esclavitud per a les dones que pot acabar implicant un retrocés de les llibertats aconseguides al llarg de la història ja que s’està tractant d’imposar el retorn de cert concepte de bona mare o, pitjor encara, de mare perfecta.
Però qui dicta aquest model i en base a què? La dona sembla que sempre hagi que tenir aquest adjectiu de “perfecte” en totes les seves facetes. I en la qüestió de la maternitat, també, ja sigui per una mena de model imposat des de fora per la societat o, molts cops, per ella mateixa però influïda òbviament per aquesta societat.

Elisabeth Badinter
L’autora, entre d’altres aspectes, té una visió peculiar de l’instint maternal que previsiblement no tothom compartirà, i critica el model de maternitat naturalista i ecològica que defensa un part natural amb “dolor del bo” o la promoció de la lactància materna com a factors que “sumen punts” per a ser millor mare.
Abans de prejutjar a l’autora i les idees que exposa en el llibre, pensi que ha venut més de 200.000 exemplars. Potser val la pena que el llegeixi i que no es quedi només amb les afirmacions que fa sinó també amb les raons que dóna per a argumentar les mateixes. Potser no estarà d’acord amb tot el que diu o potser sí. O és possible que canviï de manera de pensar sobre alguna de les qüestions tractades. Com a mínim, li farà pensar i, qui sap, es plantejarà aspectes que potser mai s’havia plantejat. I sobretot pensi també, que l’Élisabeth Badinter té tres fills.
The post Una altra manera d’entendre la maternitat appeared first on El bloc de Biblioteques de Barcelona.